Menghampiri Sang Mahakudus

menghampiri_sang_mahakudus
Menghampiri Sang Mahakudus – Rahasia-Rahasia Bersuci
Bab Asrar Al-Thaharah dari Kitab Al Futuhat Al Makkiyah
Oleh: Muhyiddin Ibn Arabi
Keluaran: Mizan
Halaman: 260 mukasurat

Salam..

Dalam banyak ayat Al-Quran dan hadis Nabi Saw. dengan keras Tuhan mencela para pelaku agama yang tidak memahami makna-makna perintah agama yang mereka jalani. Ayat ”Celakalah orang-orang yang shalat, iaitu mereka yang lalai terhadap shalatnya” adalah contoh yang paling terkenal.

Melalui peringatan-peringatan seperti inilah kita semua disadarkan, betapa mendesaknya bukan hanya keperluan akan keniscayaan disiplin, melainkan juga keperluan akan pemahaman yang benar lagi mendalam tentang makna-makna ibadah yang kita jalani. Dan satu di antara segelintir orang yang mendalami makna-makna batiniah itu adalah Ibn Arabi, seorang sufi agung dengan berjulukan Syeikh Al-Akbar.

Merupakan bab thaharah (bersuci) dari kitab termasyhur Al-Futuhat Al-Makkiyyah, karya Ibn Arabi. Di dalam buku tersebut, beliau memaparkan, pertama, ketentuan-ketentuan lahiriah hukum bersuci, semisal bagaimana kriteria air suci, bagaimana syarat / rukun membersihkan hadas besar dan hadas kecil.

Selanjutnya, penulis mengeksplorasi medan simantik – semacam khazanah makna yang dapat ditampung oleh sebuah kata dalam berbagai konteks – yang memancar dari setiap kata bahasa Arab yang termaktub di dalam ayat-ayat Al-Quran dan hadis Nabi ihwal bersuci ini. Lewat cara ini, Ibn Arabi menunjukkan adanya lapisan-lapisan makna amat kaya yang terkandung di dalam ketentuan-ketentuan syariat itu.

Akhirnya, sang Syeikh menunjukkan bahawa Allah Yang Mahakudus hanya mungkin dihampiri bukan hanya dengan kesucian jasmani, melainkan juga dengan kesucian perasaan, pikiran, dan hati sang hamba.

Akhir kata suka sgt3 dgn kitab nie..  MySpace

Advertisements

2 Respons to “Menghampiri Sang Mahakudus”

  1. Assalamualaikum, Di mana Saya boleh dapatkan buku karangan Ibnu Arabi atau jika ada Al-Quran terjemahan Ibnu Arabi yang telah di terjemahkan dalam bahasa melayu / indonesia? Perlukan alamat dan nombor hp jika boleh.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: